Fiziomedika Niš

Elektroterapija

Elektroterapija

Elektroterapija je oblast fizikalne medicine koja se bavi primenom raznih vrsta električnih struja u cilju lečenja. Specijalistička ordinacija Fiziomedika opremljena je najmodernijom salom za elektroterapiju i uređajima poslednje generacije.

U elektroterapiji se koriste jednosmerne i naizmenične struje.

U jednosmerne struje spadaju:

– Galvanske struje – stimulišu krvotok u regiji kroz koju prolaze, poboljšavaju trofiku i metabolizam tkiva, deluju resorptivno kod otoka tkiva, smanjuju spazam mišića, smanjuju osećaj bola u obliku elektroforeze. Pomoću ovih struja, unosi se veliki broj lekova preko kože.
– Dijadinamičke struje – ispoljavaju snažno analgetsko dejstvo, analgezija nastaje brzo i traje dugo, povećava se lokalna cirkulacija, smanjuje spazam (“grč“) mišića, smanjuje se otok, izaziva mišićna kontrakcija.
– Eksponencijalne struje – izazivaju mišićnu kontrakciju, primenjuju se u tretmanu perifernih oduzetosti (pareza i paraliza), ali i zdravih mišića, u cilju jačanja istih. Ove struje se, takođe, koriste i za stimulaciju mišića unutrašnjih organa: kod atonične mokraćne bešike, opstipacije (zatvora) i kod postoperativne atonije mišića creva.

U naizmenične struje spadaju:

– Transkutana električna nervna stimulacija (TENS) – deluje izrazito anelgetski, te se koristi kod svih bolnih stanja u rehabilitaciji.
– Interferentne struje (IFS) – deluju stimulativno na krvotok, što vodi boljoj prokrvljenosti i oksigenaciji tkiva, bržem odstranjivanju toksina. Analgetski, deluju stimulativno na oštećene nerve. Stimulišu stvaranje kalusa kod fraktura i deluju antiinflamatorno.
– Ruske struje – primarno se koriste kod sportske populacije za jačanje mišića i povećanja mišićne performanse. U terapiji se koriste za povećanje mišićne mase i jačine za vreme i nakon neaktivnosti, za ublažavanje bola i za smanjenje otoka.
– H struja – zahvaljujući izrazitom analgetskom i biostimulativnom delovanju, zastupljena je u terapiji velikog broja oboljenja, posttraumatskih stanja, poremećaja cirkulacije i reumatskih bolesti.

Indikacije za primenu elektroterapije:

Email adresa:

office@fiziomedika.rs


Kontakt telefon:

063 351 310
018 350 3100

Lokacija:

Dobrile Trajković 11,
18000 Niš,
Republika Srbija

Radno vreme:

Pon - Pet: 09:00 - 21:00
Subota: 09:00 - 14:00
Nedelja: Ne radimo