Fiziomedika Niš

Duboko udahnite za zdravlje - Hiperbarična oksigenoterapija

Moderan medicinski svet je prepun inovacija koje donose nadu i lečenje za različite zdravstvene probleme. Jedna od tih inovacija koja privlači sve više pažnje je hiperbarična oksigenoterapija, ili HBOT. Ova terapija, koja uključuje izlaganje pacijenata visokim koncentracijama kiseonika pod povišenim pritiskom, postaje sve popularnija i sve više istraživana. U ovom blogu, biće objašnjeno šta je HBOT, kako funkcioniše, i kako može koristiti vašem zdravlju.

Šta je Hiperbarična Oksigenoterapija (HBOT)?

HBOT je terapija u kojoj pacijenti udišu čisti kiseonik pod povišenim pritiskom u specijalnoj komori koja se naziva hiperbaričnom komorom. Ova terapija ima dugu istoriju primene u medicini i koristi se za različite svrhe, uključujući lečenje povreda, infekcija i hroničnih bolesti.

Kako radi HBOT?

Princip rada HBOT-a zasniva se na zakonu Henrija. Kada se kiseonik isporučuje pod povišenim pritiskom, više kiseonika se rastvara u telesnim tečnostima i tkivima, uključujući krv, plazmu i cerebrospinalnu tečnost. Ovo povećava dostupnost kiseonika ćelijama i tkivima, što može ubrzati proces ozdravljenja i smanjiti upalu.

Kako HBOT može koristiti Vašem zdravlju?

HBOT se koristi za lečenje različitih stanja, uključujući:

 

  • Rane i povrede: HBOT može ubrzati zarastanje rana, posebno kod osoba sa dijabetesom ili hroničnim ranama.
  • Infekcije: Terapija visokim kiseonikom može pomoći u kontroli infekcija, uključujući teško izlečive osteomijelitise.
  • Neurološki problemi: HBOT se istražuje za potencijalnu korist u lečenju moždanog udara, traumatskih povreda mozga i neuroloških poremećaja.
  • Autizam: Postoje istraživanja koja ukazuju na to da HBOT može poboljšati simptome autizma kod neke dece.
  • Zračenje: Pacijenti koji su bili izloženi radioterapiji za rak mogu koristiti HBOT za lečenje zračenjem izazvanih povreda.

Hiperbarična oksigenoterapija je fascinantna medicinska terapija koja obećava mnoge zdravstvene koristi. Iako se i dalje istražuje za širok spektar stanja, već sada se koristi za poboljšanje kvaliteta života mnogih pacijenata. Pre nego što se odlučite za HBOT, obratite se svom lekaru kako biste razgovarali o svim aspektima terapije i da biste utvrdili da li je ovo pravi tretman za Vaše potrebe.

 

HBOT je još jedan korak ka boljem zdravlju i većem razumevanju snage kiseonika u procesima ozdravljenja. Uz dalje istraživanje i razvoj, možemo očekivati da će ova terapija nastaviti da donosi nadu i olakšanje pacijentima širom sveta.

Email adresa:

office@fiziomedika.rs


Kontakt telefon:

063 351 310
018 350 3100

Lokacija:

Dobrile Trajković 11,
18000 Niš,
Republika Srbija

Radno vreme:

Pon - Pet: 09:00 - 21:00
Subota: 09:00 - 14:00
Nedelja: Ne radimo